Groene Coaching voor Teams - Brengt mensen dichter tot elkaar!
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenecoachingvoorteams.nl

Werken voor een hoger doel

In traditionele organisaties ben je onderdeel van een machine, die een vaste koers vaart. Tegenwoordig kiezen veel bedrijven voor een nieuwe manier van organiseren. De organisatie is dan geen machine meer, maar een levend organisme met een hoger doel. Als werknemer heb je de ruimte om vanuit je eigen bezieling te werken.

Teal-organisaties

Bij mijn coaching gebruik ik de inzichten van organisatiedeskundige Frédéric Laloux over Teal-organisaties. Een Teal-organisatie is zo’n levend organisme met een hoger doel. Een traditionele organisatie kan zich in stappen omvormen tot een Teal-organisatie. Ik help daar graag bij door individuen of teams te begeleiden naar leven en werken vanuit hun bezieling.

De kenmerken van een Teal-organisatie zijn:

Hoger, evolutionair doel
De organisatie is een organisme met een eigen richting die zich geleidelijk ontvouwt en die meebeweegt met de huidige complexe ontwikkelingen. De organisatie heeft een hoger doel, waarvan iedereen zich bewust is en waarvoor iedereen zich inzet.
Het hogere doel van GroeneHartslag is bijvoorbeeld om bij reguliere zorgprofessionals onder de aandacht te brengen dat verdrongen emoties de belangrijkste oorzaak zijn van chronische aandoeningen en somatisch onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK). En dat symptoombestrijding dus niet leidt toe genezing.

Wholeness
Als werknemer ben je geen los onderdeeltje van een organisatie-fabriek, maar een natuurlijk deel van een organisme. Je wordt daarom niet gezien als ‘iemand die zijn werk goed doet’ of ‘de juiste kwaliteiten heeft’. Je kunt jezelf helemaal laten zien. Iedereen kan op zijn of haar unieke manier bijdragen.
In organisaties met ‘wholeness’ kunnen medewerkers hun gevoelens uiten. Er is onderling vertrouwen, omdat iedereen zich gewaardeerd voelt en op zijn gemak is.

Zelforganisatie
Werknemers motiveren elkaar, omdat hun werk een diepere betekenis heeft. Vertrouwen is de basis. Onderlinge, horizontale afstemming is belangrijker dan hiërarchie. Iedereen kan op basis van zijn expertise zelf beslissingen nemen. De organisatie profiteert dan van hoogwaardigere beslissingen.