Groene Coaching voor Teams - Brengt mensen dichter tot elkaar!
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenecoachingvoorteams.nl

Kan verbeeldingskracht mij helpen mijn doelen te bereiken?

Dit bericht is geplaatst op 9 januari 2021 - Voor de organisatie

We zijn vaak geneigd te focussen op wat we niet (meer) willen. Maar weet je ook wat je wél wilt?

Waar droom je van, hoe ziet jouw toekomst eruit, wat motiveert jou en waar word je écht gelukkig van? En binnen de context van werk en organisaties: Hoe zou je het liefst werken? Hoe stel je jouw ideale manier van samenwerken voor?

Kun je je hier een concrete voorstelling van maken? Want alleen dan kun je het realiseren. Zelfs als de omstandigheden op dit moment ongunstig lijken.

Hoe werkt dat dan?

Door een beeld te combineren met een gevoel, maken we een ‘levendige voorstelling’. Vanuit daar komen we tot een daad, een handeling. Dat wordt een gewoonte, een werkwijze. Al doende maken wij onszelf. Elke dag komt onze bestemming een stukje dichterbij.

Is het beeld waar je naartoe wilt duidelijk? En zegt heel je hart JA tegen dit beeld? Hoe meer dit het geval is, hoe makkelijker we dit zullen bereiken.

Verbeelding is een heel krachtig mechanisme dat onderdeel uitmaakt van de werking van onze psyche. Het heet niet voor niets verbeeldingskracht. Het wordt in de wetenschap niet altijd serieus genomen omdat het niet materieel van aard is en daardoor moeilijk verifieerbaar of meetbaar.

Toch is onze geestelijke verbeeldingskracht zo sterk dat we ook in de materiële wereld de gewenste activiteiten, kansen, ervaringen, gedrag en zelfs fysieke gezondheid (beter bekend als het placebo-effect) kunnen laten ontstaan.

Moet ik een concreet doel hebben?

Je doel (wat wil je bereiken?) en jouw roeping (waarom ben je hier?) zijn heel sterk met elkaar verbonden. Het doel bedenk je vaak met je verstand, terwijl voelen vanuit authenticiteit en bezieling een diepgeworteld innerlijk weten is. Het is je natuur, je kunt er niet omheen.

Jouw roeping komt vanuit de bron, het is de motor voor al het andere dat je in dit leven gaat verwezenlijken.

Wij zien leven en werken vanuit authenticiteit en bezieling als een pad dat je bewandelt, het pad dat jou op het lijf geschreven is! Je intuïtie fungeert als innerlijke gids.

Je intuïtie is het instrument dat ervoor bedoeld is om jouw voorbestemde pad te gaan ontdekken en bewandelen.

Waak ervoor dat je niet het pad van iemand anders aanziet voor het jouwe. Of dat wat je denkt te moeten volgen vanuit de overtuiging dat het ‘zo hoort’ of omdat het bijvoorbeeld ‘meer zekerheid biedt’.

De grootste valkuil: het verstand

Vooral als we emotioneel geraakt worden, is de eerste reactie meestal dat we ons gevoel afsluiten. Het doet immers pijn of het voelt ongemakkelijk! Ons systeem wil dit niet opnieuw voelen, dus de denkbeeldige deur voor gevoelens wordt dichtgedaan. De cognitie heeft de overhand en belangrijke zaken blijven onbespreekbaar. Via coaching met alleen verbale interventies komen we niet verder.

De grootste valkuil is dat we geneigd zijn te redeneren vanuit ons verstand.

Woorden doen ons rationele brein soms onnodig wikken en wegen. Verbeelding, of imaginatie, is hier een oplossing.

Coaching met creativiteit opent de deur naar je intuïtie

Gelukkig is onze verbeelding ongeremd en het heeft geen tussenkomst van woorden nodig. Door verbeelding ontstaat een (concreet) beeld dat telkens opnieuw bespreekbaar en aanspreekbaar is.

Communiceren over gevoelens, emotie, intuïtie, denkpatronen en handelswijzen kan dus bij uitstek via creatieve werkvormen. Dit zijn oefeningen waarbij je zelf op diverse manieren aan de slag gaat met beeld en verbeelding. Denk aan tekenen, ontspanningsmeditaties, visualisaties en sessies met bestaande beelden en metaforen.

Deze speelse werkwijze wordt als prettig ervaren. Het is ruimschoots bewezen dat men via deze coachings sneller tot de kern van de vraag of het probleem komt.

Wat is het effect van deze werkwijze bij coaching?

Door je over te geven aan je creativiteit, neem je even afstand van de problemen en bezorgdheid waar je hoofd zo vol mee zit. Op dat moment werk je aan jezelf op een heel ander niveau. Waardoor je vervolgens je eigen situatie in een heel nieuw licht kunt zien en waarbij nieuwe energie en bezieling wordt vrijgemaakt.

Denk aan een resetknop voor je innerlijke gids: de inzichten komen weer in zicht.

Om je gezicht te zien gebruik je een spiegel. Om je ziel te zien een kunstwerk.    George Bernard Shaw

Ik werk met de verbeelding bij individuele- en teamcoachings. Neem contact met mij op voor meer informatie

‹ Alle blogartikelen