GroeneHartslag is als enige in Nederland gespecialiseerd in duurzame teamcoaching op basis van de volgende vier psychologische leerprocessen:
- Vertrouwen en de piramide van Lencioni
- Theorie-U
- Intrinsieke motivatie
- Onder- en bovenstromen
Deze vier veranderingsprocessen brengen hoofd en hart, oftewel het rationele en het gevoel, in overeenstemming. Alleen dan is effectieve duurzame verandering mogelijk.
Vertrouwen: drie redenen om aan vertrouwen te werken
- Het is economisch van vitaal belang om aan vertrouwen te werken. Vertrouwen heeft altijd effect op twee variabelen; snelheid en kosten.
- Wantrouwen vertraagt uw organisatie en verhoogt de kosten, terwijl het omgekeerde ook mogelijk is. Onderzoek toont aan dat organisaties met veel vertrouwen op alle terreinen veel beter presteren dan organisaties met weinig vertrouwen
- Vertrouwen is DE leiderschapscompetentie in de 21e eeuw. Het vermogen om als leider vertrouwen te creëren, vergroten en herstellen maakt het verschil tussen succes en falen.
- Vertrouwen is te leren. Vertrouwen is naast karakter ook opgebouwd uit competenties en is te ontwikkelen.
De piramide van Lencioni toont de knelpunten die het behalen van optimale prestaties in de weg staan, te beginnen bij gebrek aan vertrouwen.
Zodra er voldoende vertrouwen gewonnen is, kunnen de volgende knelpunten uit het model van Lencioni aangepakt worden: angst voor discussies en conflicten, gebrek aan betrokkenheid, geen persoonlijke verantwoordelijkheid nemen en te weinig aandacht voor teamresultaten.
Zodra de oorzaken van deze disfuncties zijn geïdentificeerd en opgelost, kunnen teams zich ontwikkelen tot een volwassen niveau.
De teamrollen van Belbin
In zijn standaardwerk Managementteams presenteert Meredith Belbin een model met negen kenmerkende teamrollen. Dit zijn: Plant, Voorzitter, Vormer, Brononderzoeker, Specialist, Bedrijfsman, Monitor, Groepswerker en Zorgdrager.
Onze Ervaren = Leren werkvormen laten zien welke rollen jouw teamleden aannemen onder andere omstandigheden dan in de normale werksituatie. Op jouw verzoek kunnen we de rollen vertalen naar de kenmerken van de teamrollen van Belbin.
De observaties van deze dag kan je vergelijken met jouw langdurige observaties. Op basis hiervan kan je vaststellen of jouw team gevarieerd genoeg is en welke rollen het (nog) ontbeert. Met andere woorden: of jouw team inderdaad teveel Bedrijfsmannen heeft, of toch echt een Vormer mist.
Resultaat
Het proces is erop gericht dat het team zal groeien. De effectiviteit, belastbaarheid en de bedrijfsresultaten van het team zullen verbeteren.
Belbin in de vorm van scheepsterminologie
Vaak gebruiken we in onze teamtrainingen “De Boot” als metafoor voor een organisatie en team. Met behulp van inzichten en begeleiding kunnen we “bovenstromen en onderstromen” beter bespreekbaar maken. Op deze vaak mooie en ludieke wijze kunnen “kapitein en bemanning” het schip weer op de juiste koers brengen.
“Als je mensen een schip wilt laten bouwen, moet je ze geen hout en spijkers laten halen, maar leer ze verlangen naar de eindeloze zee.”
Antoine de Saint Exupéry
Op en boot heeft ieder ook zijn eigen favoriete rol. Vaak is het altijd dezelfde persoon die als een eerste stuurman het voortouw neemt. Een ander die als muiter de boel flink opjut. Mensen hebben de neiging om steeds dezelfde rol op te pakken binnen hun team. Enerzijds is dat heel praktisch, want zo weet je wat je aan elkaar hebt. Maar vaak zijn er meer rollen dan alleen die waarin de teamleden zich nu thuis voelen. Omdat bespreekbaar en inzichtelijk te maken passen de rollen van soorten bemanningsleden uitstekend!
Wie is het koksmaatje? Staat er altijd iemand in het kraaienest?
Wil jij Lencioni, Belbin of de scheepsterminologie als leidraad gebruiken binnen je team en gestructureerd en persoonlijk toewerken naar een effectief team?
‹ Alle blogartikelen