Schilderen: verbinding maken door creatief communiceren
Schilderen doet een beroep op ieders verbeeldingskracht!
Denken, voelen en communiceren door zelfgemaakte kunst. Kunst maken is een inspirerende manier voor het individu en teams om de onderlinge communicatie nieuw leven in te blazen. In deze workshop gaat ieder teamlid één schilderij maken. Gaandeweg zullen zij ervaren dat het ineens eenvoudig wordt om met elkaar te communiceren over gevoelens, denkpatronen en handelswijzen.
Imaginatie of verbeeldingskracht is te ontwikkelen. GroeneCoaching voor Teams maakt gebruik van diverse opdrachten waarbij je verbeeldingskracht wordt geprikkeld
Hoe werkt het?
Op basis van vooraf gestelde doelen ontvangen de deelnemers een opdracht. Door je iets te ver-beelden kun je nieuwe beelden maken en loskomen van bestaande beelden. Je maakt er gebruik van bij het verbeelden van toekomstige plannen, het ontwikkelen van nieuwe visies en het makkelijker kunnen beoordelen van ideeën.
Wij helpen je graag onderweg bij jouw ontdekkingstocht op het doek
Doeken, acrylverf, paletten penselen, waterpotten, creativiteit en verbeeldingskracht zijn de middelen die iedere deelnemer ter beschikking heeft.
Wij streven naar:
- Stimulerende, maar geen dwingende begeleiding: jij bent baas over jouw beeld en doek
Uitdaging: teamleden moeten ineens vanuit de invalshoek van een ander naar het werk kijken. Misschien zijn er tegengestelde ideeën die met elkaar in harmonie moeten worden gebracht.
De nabespreking vormt een belangrijk onderdeel van de training. Het is niet voor iedereen even makkelijk om onder woorden te brengen wat hij of zij voelt en bedoelt. Hier bieden de zojuist gemaakte schilderijen handvatten. Het hanteren van (door de groep gecreëerde) beelden maakt de communicatie makkelijker. In het algemeen geldt dat mensen op deze manier makkelijker uit hun rationele denken komen en ‘via het beeld’ gaan communiceren.
Hoe kan SAMEN KUNST maken worden toegepast?
Wij omschrijven deze coaching werkvorm als ‘schilderen met inhoudelijke doelstellingen’. Je kunt deze bijvoorbeeld inzetten voor:
- Beginsituaties: openingen vinden in discussie
- Het hoofd leeg maken, praten over gevoelens en emoties delen
- Als je deelnemers beter in staat wilt stellen om zelf oplossingen te bedenken met hun team
- Als je deelnemers beter wilt leren communiceren met begrip, geduld en respect voor elkaar
- Teamontwikkeling of teambuilding
- De kracht van eigen verwondering te laten plaats vinden
- Communicatiekracht: beelden en het gebruik van metaforen zijn een krachtig instrument voor het overbrengen van doelen
- Kennismaking
- Samenwerking
- Brainstormsessies
- Afsluiting: na een inspannende werkdag, vergadering of teamtraining
Nog voor er woorden zijn!: met beelden zit je altijd dicht bij je gevoel en kom je dichter bij je intuïtieve mogelijkheden. Voor het creatieve proces is deze gevoelskant heel belangrijk.
De schilderopdrachten zijn altijd ‘op maat’. Wij passen ze aan aan uw specifieke situatie, doel of wens. Vaak wordt er een metafoor gehanteerd, die als rode lijn geldt bij het maken van het kunstwerk.
Wat maakt deze workshop ‘intrigerend’?
Het is heel boeiend en bijzonder informatief om te zien hoe de deelnemers te werk gaan: wie welke ruimte inneemt bij het schilderen, welke ruimte men laat liggen. Vaak zijn dit uitingen die ook zichtbaar zijn bij de samenwerking op de werkvloer.
Dit is wat het ontstane schilderij intrigerend maakt, en daarom zo een goede basis voor een evaluatiegesprek.
De schilderworkshop met inhoudelijke doelstellingen kan zowel in de natuur, in-company of op uw wenslocatie worden gehouden.
Behoefte aan wat afleiding tussen alle onrust en onzekerheid?
Maak VERBINDING door “de kracht van de verbeelding”
Mooi dat het digitale tijdperk en thuiswerken zo’n bijdrage kan leveren. Echter, in deze tijd worden écht contact en échte verbinding schaars als we niet uitkijken. Neem, juist nu de tijd om de emotie in de stem en de oogopslag van je vriend(in) collega weer in het echt te horen, te zien en te voelen, en je nabijheid te tonen.
Echte verbinding komt tot stand wanneer je de tijd neemt om te luisteren en te kijken waarbij je gesprekspartner zich gehoord en gezien zal voelen!