De kracht van schilderen
Creatief communiceren
Schilderen doet een beroep op ieders verbeeldingskracht! Door te schilderen geven we onze verbeelding de ruimte om vrij te stromen. Het stelt ons in staat voorbij de grenzen van het alledaagse te kijken en nieuwe manieren van denken, voelen en communiceren te ontdekken. Deze creatieve vorm van expressie opent de deur naar diepgaande interacties en nieuwe inzichten binnen teams. Bij deze werkvorm wordt ieder teamlid aangemoedigd om hun unieke visie op het doek vast te leggen.
De toepassing van schilderen
Op basis van vooraf gestelde doelen ontvangen de deelnemers een opdracht. Door je iets te ver-beelden kun je nieuwe beelden maken en loskomen van bestaande beelden. Je maakt er gebruik van bij het verbeelden van toekomstige plannen, het ontwikkelen van nieuwe visies en het makkelijker kunnen beoordelen van ideeën.
De nadruk ligt hierbij op het proces van creatie en communicatie, waarbij elk teamlid gestimuleerd wordt om zijn of haar perspectief te delen en te openen voor de ideeën van anderen. Dit bevordert niet alleen de individuele expressie, maar ook de collectieve groei en samenwerking binnen het team.
Enkele voorbeelden van schilderen
- Kennismaking
- Samenwerking
- Afstemming teambeeld in relatie tot de organisatie
- Communiceren met begrip, geduld en respect voor elkaar
- Praten over gevoelens en emoties delen
- Brainstormsessies
Beelden hebben de unieke kracht om direct contact te maken met ons onbewuste, zonder de tussenkomst van taal.
Wat maakt deze werkvorm ‘intrigerend’
Het observeren van hoe deelnemers omgaan met de ruimte en het creëren van hun kunstwerk kan veelzeggend zijn voor hun gedrag en aanpak in een professionele omgeving. Het proces van schilderen onthult vaak subtiele, maar betekenisvolle patronen in hoe men samenwerkt en communiceert. Nabespreking van deze observaties kunnen waardevolle inzichten bieden voor verbeteringen en aanpassingen op de werkvloer.